Dressuur
"Leiderschap wordt op de grond bepaald en in het zadel genoten!"

 

belevingswereld

 

Chris Irwin

 

 

biomechanica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mentaal

 

 

 

 

 

 

 

Deze dressuur-training en -scholing is gebaseerd op het natuurlijk gedrag van paarden en maakt de vertaalslag en verbinding van grondwerk naar rijden. Bij het trainen en scholen staat de belevingswereld van het paard centraal. Met bewust gebruik van lichaamstaal en energie (push/block/draw), werken met natuurlijke grenzen op de grond en in het zadel, ontstaat een aangenaam en ontspannen verbinding tussen mens en paard. Deze verbinding leidt tot vertrouwen en duidelijk leiderschap.

Hippodroom biedt een fysieke, mentale en energetische training voor ruiter en paard, gestoeld op principes van de Klassieke en Engelse dressuur, Chris Irwin, Natural Horsemanship, Centered Riding, Intuïtieve ontwikkeling, energetisch lichaamswerk en eco-therapie.

Natuurlijke flow
Doel is een optimale interactie tussen ruiter en paard op alle niveaus te realiseren. De ruiter leert zichzelf en het paard in balans te brengen vanuit het bewegingsmechanisme van het paard. Door in eerste instantie dit te leren volgen en ondersteunen ervaart het paard de ruiter als ondersteuner van zijn natuurlijk biomechanica, in plaats van verstoorder. Vanuit dit rijden ontstaat een diepe ontspanning en comfort, een fundament waarin de overgave van het paard op zowel fysiek, mentaal als emotioneel groeit.

Twee zielen één gedachte
Dan pas kan de ruiter richting en buiging gaan bepalen. Natuurlijke verzameling en oprichting ontstaan als vanzelf. Contact, buiging, ritme, cadans, balans, centreren, focus, begrenzen en wenden, aanleuning en oprichting zijn onder meer thema's die alle delen tot een vloeiend geheel samen smeden.
Elk paard geeft zijn lijf en spirit graag aan een ruiter die met passie en toewijding de natuurlijke flow van een paard respecteert, ondersteunt en uitbouwt tot een verbinding. Een versmelting van lichaam en geest van twee wezens. Eenwording, het groeiproces van twee zielen, één gedachte!

Werken aan welzijn
Rijden vanuit deze overtuiging onderstreept het welzijn van het paard, omdat er geen stress of frustratie aan te pas komt. Het paard begrijpt wat je wilt omdat dat wat je vraagt zeer eigen en dus begrijpelijk is. Het is een pure en natuurlijke stimulans die vechten, vluchten of bevriezen totaal overbodig maakt. Door deze methode ontstaan gewillige paarden die prettig en volgzaam zijn. Ze zijn enthousiast en zetten zich volledig in voor het werk dat van hen wordt verwacht. Ze zijn niet alleen fysiek ondersteund, maar worden ook mentaal en emotioneel gevoed.

 

 

Stappenplan
Bij Hippodroom kan iedereen leren paardrijden en de rijkunst laten bijscholen of verfijnen. De lessen worden op alle niveaus gegeven, van beginnende ruiters tot en met wedstrijdrijders van hoog niveau.

Om goed en bewust te leren paardrijden, werken wij met een stappenplan. De startende ruiter begint bij de basis, bestaande uit training op de grond. Dit zogenaamde 'grondwerk' is noodzakelijk om je lichaam en het effect ervan op het paard te leren kennen.
Hoe reageert het paard op jouw lichaamstaal en hulpen? Kennis van het gedrag en de communicatie van paarden onderling is belangrijk. Groomen en zadelen, los leiden aan de hand, leiden in de hand, loswerken, werken aan de lange en dubbele lijn zijn oefeningen die ons veel leren en inzicht geven in het paard in het algemeen en het paard waar we mee werken. Het leert onze lichaamstaal op de juiste manier in te zetten om ons paard te begrijpen en ons doel te bereiken. Stap voor stap werken we naar het rijden toe.
In het rijden wordt de ruiter gaandeweg bewust gemaakt van het begeleiden van een paard naar het leiden van een paard.

Dressuurlessen kun je volgen met je eigen paard of een leerpaard van ons centrum;

- de individuele cursus, bestaande uit 10 lessen, waaronder grondwerk- en rijlessen.

- losse privéles, uit en thuis.

- specialisatie voor de gevorderde ruiter

Voor tijden en tarieven kunt u contact opnemen met info@hippodroom.com


copyright: Sylvia van Noye 2009                     constructie team