Veulentraining en jonge paarden

 

 

persoonlijke ruimte

tolerantiegrens

 

 

 

 

 

 

 

 

programmering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vertrouwen en leiderschap

 

 

Voor wie en waarom ?
Deze training is bedoeld voor veulens en jonge onervaren paarden met hun begeleiders. Deze paarden worden handzamer gemaakt door het gevoel van veiligheid en vertrouwen in zichzelf en de begeleiders te ontwikkelen.

Wat gaan we doen en hoe gaan we het doen?
We gaan het paard door middel van het bieden van comfort meer aan ons binden. Door direct op de huid aan de slag te gaan met massage en ontspanningsoefeningen ontstaan comfort en diep contact. Ontdek de tolerantiegrens van je paard en de persoonlijke ruimte van je paard. Leer daar met respect mee om te gaan. Alleen dan kun je respect terug verwachten.

Door het paard in contact te brengen met ongewone situaties en/of objecten wordt het contact met het paard versterkt, omdat het dan bescherming zoekt bij de mens.

We leren het paard stil te staan en aan te raken. Volgzaam te zijn aan het halster, de principes van het vastzetten, voetjes op te tillen en de persoonlijke ruimte van zijn begeleider te respecteren. Dit alles door bewust met lichaamstaal met het paard te communiceren.

Wat levert de training je op?
- Het paard krijgt vertrouwen in jouw als begeleider en leider
- Je creëert een handzaam en veilig paard dat gemakkelijk is in de omgang.
- Je krijgt inzicht in de opvoeding van een jong paard.
- Je krijgt inzicht in vluchtgedrag en ermee te werken.
- Je leert veiligheid te creëren en te behouden.
- Je paard krijgt meer lichaamsbewustzijn.
- Je paard zoekt contact met je om hem te ondersteunen.
- Je paard leert jouw grenzen te respecteren.

Deze training creëert een prachtige basis voor een goede relatie met je paard en een makkelijke ingang voor het latere inrijden en training van je paard.

 

Geboortebegeleiding en inprenting jonge veulens
In de eerste drie levensjaren van het jonge paard is er vaak te weinig contact tussen mens en paard. De positieve inprenting van een veulen, net na de geboorte is een belangrijke actie die leidt tot een handzaam en vertrouwd dier. Alles wat het veulen in zijn eerste uren meemaakt, komt als programmering op zijn ‘harde hersenschijf’ en zal het veulen heel zijn leven als de normaalste gang van zaken beschouwen. Daarom is het belangrijk dat het veulen overal liefdevol wordt aangeraakt en alle zintuigen van het veulen worden geprikkeld. Kloppen van de hoefjes, mond openen, lippen en oren masseren maken deze handelingen tot een tweede natuur. Wanneer het veulen in de neus geblazen is door een mens, zal het deze geur levenslang herkennen en koppelen aan de veilige situatie in bescherming van de merrie en de mens. In moeilijke situaties leidt dit tot overgave en ontspanning.

 

 

Desensibiliseren
Enters en twenters horen in het zomerseizoen natuurlijk met leeftijdgenoten in de wei, om daar te socialiseren. Buiten het weideseizoen, in de winterperiode, is het raadzaam om met allerlei oefeningen aan de slag te gaan. Door het paard vroegtijdig in de hand te nemen sla je een brug naar het latere aanrijden van het paard. Het groeiend vertrouwen maakt hiervan een eenvoudige aangelegenheid. Mentaal en fysiek breken, waarbij het paard voor levenslang het vertrouwen in de mensheid verliest en zijn eigenlijke wezen verliest, is dan overbodig. Paarden die in hun waarde zijn gelaten, behouden hun natuurlijke kracht en spirit. Zij vinden het prettig om samen te werken met de mens. Deze paarden zullen altijd net dat beetje extra laten zien wat het kijken naar en werken met paarden zo aangenaam maakt. Dat maakt uiteindelijk het verschil tussen een paard dat doet omdat het moet en een paard dat voor de mens gaat omdat het zich daar beter bij voelt.

Deze training wordt in een dagtraining aangeboden. Theorie en praktijk op het gebied van diergedrag wisselen elkaar af. In de praktijktraining worden verschillende handelingen aangeleerd, die je regelmatig kunt herhalen om het resultaat van de dag in je paard te verankeren.

Voor tijden en tarieven neem contact op met info@hippodroom.com

copyright: Sylvia van Noye 2009                     constructie team