(Anti) Schriktraining


ondergaan door te blijven staan
leren door te accepteren
bouwen aan vertrouwen

 

 

 

domesticeren

 

 

verdediging

 

 

vechten, vluchten, verstenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

desensibiliseren

 

 

 

ondergaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

focus

 

 

into the box of control

 

 

 

 

 

 

 

 

 

onbewust onbekwaam

bewust onbekwaam

bewust bekwaam

onbewust bekwaam

 

Waarom?

Door de jaren heen heeft het paard veel geleerd. Het heeft geleerd met de omgevingsfactoren die nu heersen te leven en een zeer nabije rol in ons leven verworven. Het is gedomesticeerd. Toch zijn er nog veel paarden waarin het instinct tot overleven sterker heerst dan het vertrouwen in zijn baas, de omgeving of zichzelf.

Paarden zijn vluchtdieren en zeer sensibel. Deze natuurlijke gevoeligheid maakt ze niet alleen prachtig om mee te werken, maar ook veeleisend en soms moeilijk om mee om te gaan.. Het instinct makkelijk in het verdedigingssysteem van vluchten, vechten of dood verklaren te verdwijnen draagt niet direct bij aan een eenvoudige en succesvolle samenwerking.

Vluchten, vechten en zich dood verklaren zijn eigenschappen die mens en paard moeten leren hanteren. Angst is een slechte heel- en leermeester. Bij dreigend gevaar mag het paard niet meteen de benen nemen en alles en iedereen overlopen, of vechten voor vrijheid. Het moet leren de tijd te nemen om de situatie te overzien en dat de situatie niet meteen de dood tot gevolg heeft. Doordat de mens via lichaamstaal duidelijke grenzen aangeeft en leiderschap behoudt, wordt vluchten, vechten, en verstenen omgebogen naar interactie en communicatie.

 

 

Door paarden te desensibiliseren, reduceert de overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf. Let op, prikkels zijn nodig en zeer belangrijk dus het geheel onopgemerkt maker daarvan is niet de bedoeling van deze training. Veranderingen in de omgeving worden natuurlijk wel opgemerkt, maar zetten niet meer aan tot verdovende adrenaline en onhanteerbaar gedrag. Aanraking op het lijf wordt als aangenaam ervaren en leidt tot ontspanning in plaats van het verkrampen van spieren. Door gehoorzaamheid aan de lichaamstaal van de mens en oefeningen op het lijf van het paard, ontstaat er vertrouwen in zichzelf en in de mens.

Het paard leert zichzelf beter kennen en de veranderingen in de omgeving anders te interpreteren. Het leert dat wanneer het zijn instinct tot vluchten aflegt en blijft staan om te ondergaan, het de angstaanjagende situatie overleeft en er weinig aan de hand is. Via kleine stapjes krijgt het zelfvertrouwen. In plaats van het verdedigingssysteem in te zetten, leert het te ondergaan. Inzicht en ervaring leren overleven, net als het leven zelf.

 


Voor wie?

Deze training is de eerste stap bij het beleren van jonge paarden. Als onzekerheid plaats maakt voor duidelijk leiderschap en vertrouwen, bouwen we crediet op bij het paard wat goed van pas komt in de verdere training.

Angstige of getraumatiseerd paarden hebben veel baad bij deze training omdat het “aanvaarden van de wereld via het lijf“ het zelfvertrouwen van het paard vergroot.

Er zijn ook veel sportpaarden die via deze weg meer vertrouwen krijgen in de baas en hierdoor zich vol overgave aan het leiderschap van hun ruiter kunnen overgeven.

 

Hoe gaan we het doen?

Door praktijkoefeningen gaan we het paard aan onze lichaamstaal binden en de toewijding van focus op ons creëeren. Door focus legt het paard de aandacht bij ons in plaats van bij de omgeving. Het paard leert alle prikkels en factoren uit de omgeving te laten voor wat ze zijn. Het leert binnen de veiligheid van onze lichaamstaal de wereld te zien en te accepteren.

We werken op verschillende bewustzijnsniveaus. Door via deze communicatie grenzen aan te geven en veiligheid te bieden geeft het paard leiderschap en vertrouwen aan de mens. Aanraken met vreemde objecten, zadelen, dekens, opstijgen etc. geven geen stress in het leerproces.

Bind een paard daarom ook nooit vast of sluit hem niet op om het te dwingen tot acceptatie. Dit komt de relatie met je paard niet ten goede. Het is een vorm van fysiek en mentaal breken. Hou je paard binnen de grenzen van lichaamstaal en energie, "into the box of control " maar vrij in de ruimte.

 

Wat levert deze training je op?

- Je leert de tolerantiegrens van het paard te ontdekken en te respecteren.
- Je leert het paardenlijf te masseren en leert het paard dat aanraken fijn is.
- Je leert je intentie en focus te gebruiken.
- je leert respect door aanraking.
- Je leert het paard stil te laten staan door lichaamstaal en energie.
- Je leert het paard te ontspannen door lichaamstaal en energie.
- Je leert jezelf en het paard gronden.
- Je leert wat desensibiliseren is en uit te voeren met je handen en objecten.
- Je leert de comfortzone te respecteren en te verruimen.
- Je gaat je innerlijke rust en overtuiging sterken
- Je gaat volgens een duidelijk stappenplan werken.
- Je gaat volgens een duidelijke route aan de slag.

Wat is waar?

Alles!

Door de ogen van je paard is alles wat je doet waar, want het is hoe je je gedraagt! Je paard denkt dat jij je bewust bent van wat je doet. Hij neemt je voor waar…..iedere beweging, iedere houding, iedere intentie, alles. Terwijl jij je misschien niet bewust bent van wat je lichaamstaal zegt, neemt je paard je serieus. Uit onwetendheid kwets je daarom soms je dier, terwijl je paard weer denkt dat je dat bewust, dus met opzet doet. Het voelt zich gestraft, voor iets dat hij niet begrijpt. En jij zet hem daartoe aan zonder dat je dat wil! Dit feit heeft natuurlijk weinig voordelen voor jullie samenwerking. Realiseer je dat je onbewuste gedrag groot effect heeft op je paard en jullie relatie!

Zorg dat je bewust wordt welke impact je handelen op je paard heeft. Door zelf alles over lichaamstaal en paarden te leren wordt je van onbewust onbekwaam, bewust en bekwaam! Vraag jezelf af wat jij voor je paard kunt doen om optimale samenwerking te bereiken.

Alle tijd, altijd

Besef dat het paard de tijd bepaalt. Het paard bepaalt de snelheid van het aanbieden van nieuwe oefeningen, de vorderingen in de oefeningen en daarmee het uiteindelijke succes. Accepteer de snelheid van zijn groeiende overgave. Eenmaal gewonnen vertrouwen gaat heel diep en creëert een band voor het leven.

De mate waarin jij leert je paard te lezen en zijn gedrag te interpreteren, leer je zijn ((tollerantie-) grenzen te respecteren en erna te handelen. Dit zal jullie gezamenlijk succes bepalen.

Deze training kun je als dagtraining volgen in een klein groepje of als privéles van een aantal bijeenkomsten. Je kunt je eigen paard meenemen of met paarden van ons centrum werken. Voor tijden en tarieven neem contact op met info@hippodroom.com

 


copyright: Sylvia van Noye 2009                     constructie team