Longeertraining

   


Ongewillige paarden worden niet geboren, ze worden door miscommunicatie gemaakt.

Interactie via lichaamstaal is de basis voor een succesvolle relatie met je paard

 


 

 

 

 

Longeren is een essentieel onderdeel van de training van paarden en heeft voor het paard een heel andere betekenis dan vaak wordt aangenomen. Longeren heeft veel impact op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Het is meer dan het trainen van bepaalde spiergroepen of simpelweg rondjes lopen om even wat stoom af te blazen.
Paarden spiegelen en ook bij het longeren krijg je directe feedback op de input die je geeft.

Lichaamstaal
Wat veel mensen niet weten is dat het paard het longeren heel anders ervaart. Voor het paard is longeren een essentieel interactief spel waarmee hiërarchie wordt bepaald. Dit spel loopt via lichaamstaal en energie.
De signalen die het paard oppikt en interpreteert zijn die van de lichaamstaal van de longeur. Deze is zich vaak niet bewust van de signalen die hij uitzendt. Het paard reageert naar zijn natuur. Die reactie is vaak heel anders is dan de longeur voor ogen heeft.


 

Miscommunicatie
Het conflict is geboren. De longeur komt agressief over zonder dat te willen en te weten. Hulpmiddelen als bijzetteugels, lijnen en een lange zweep bieden vervolgens geen soelaas om de boodschap duidelijker over te brengen. Het verhoogt enkel de druk en de drang om onder deze benarde situatie uit te komen. Het paard lijkt hier onwillig en wars, maar reageert gewoon op wat hem wordt voorgespiegeld: onbewuste lichaamstaal.
Uiteindelijk wordt het opstandig omdat het zich bedreigd voelt. Overlevingsstrategieën komen in werking. Het paard gaat vluchten, vechten of zich dood verklaren.
Wat een leerzaam trainingsmoment hoort te zijn, kan uitlopen in een agressief krachtenspel waarin de longeur altijd aan het kortste eind trekt. De mens verliest altijd, omdat het paard simpelweg geen vertrouwen en respect opbouwt in degene die zijn leider is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Wat leveren longeerlessen je op?

- je leert de beste beweging uit je paard te halen
- je leert je paard te buigen en de dragen.
- je creëert lichaamsbewustzijn in je paard.
- je leert je lichaamstaal bewust te worden en te gebruiken.
- je ervaart het effect van focus en intentie.
- je leert wanneer te leiden en wanneer te drijven.
- je leert de druk te hanteren.
- je leert waar op het lijf en hoeveel je kunt inwerken op het paard.
- je leert hoe te gaan en staan.
- je leert hoe je richting en tempo bepaalt.
- je leert hoe je de zweep hanteert.
- je leert hoe je ontspanning en overgave creëert.
- je krijgt respect en acceptatie.
- je leert hoe je van een vechter of vluchter een gewillig paard maakt.
- je krijgt vertrouwen en leiderschap.

 

 

 

 

 

   

Harmonie en leiderschap
Longeren is bedoeld als een harmonieuze interactie tussen mens en paard, wat loopt via lichaamstaal. Bij correct longeerwerk krijgt het paard een duidelijk beeld van zijn baasje. Een persoon die hem veiligheid biedt, waar hij zichzelf in herkend en waarvoor hij respect opbouwt. Dit beeld is ook essentieel voor het verdere verloop in het zadel. Leiderschap wordt namelijk op de grond bepaald, niet op de rug van een paard.
Longeren is een training waarin je jouw leiderschap ten opzichte van het paard duidelijk maakt in een taal die het paard begrijpt. Zijn taal, lichaamstaal.

Dansen
Leer de lichaamstaal van paarden kennen en spiegel elkaar. Leef je paard voor met de signalen die je met jouw eigen lichaam uitzendt. Ben bewust van wat je doet. Je bedoelingen worden dan wél begrepen. Leer waar en met welke druk je op het lichaam bij je paard kunt inwerken en wat voor effect dat heeft op fysiek mentaal en emotioneel vlak.

 

 

Deze training kun je als dagtraining volgen in een klein groepje of als privéles van 5 bijeenkomsten.
Voor losse longeerlessen kun je ook met je eigen paard bij HIPPODROOM terecht.

Voor tijden en tarieven kunt u contact opnemen met info@hippodroom.com

   

 

       

copyright: Sylvia van Noye 2009                     constructie team