Lessen in onthaasten, innerlijke rust, focus en veiligheid
Werken met paarden lijkt altijd over beweging te gaan. Voor het paard is dat ook de meest natuurlijke gang van zaken. Toch is het belangrijk dat een paard ook kan stilstaan. Iedereen die met paarden werkt weet dat dit niet de makkelijkste opdracht is voor een vluchtdier. Veiligheid en leiderschap in balans
Waarom leren stilstaan? Bij alles wat je met paarden doet, zijn er momenten dat stilstaan gewenst is. Als je aan het lijf van het paard werkt in acties als verzorgen, poetsen, masseren, opzadelen of opstijgen, wordt het een stuk veiliger en gemakkelijker als het paard rustig blijft staan.
Stilstaan is niet zomaar wat, het is het tegenovergestelde van bewegen. Blijven staan is het tegenovergestelde van vluchten. Voor een vluchtdier is het dus nogal wat om in stresssituaties te kiezen voor iets wat hij geleerd heeft en niet zijn innerlijke impuls te volgen.
Volledige overgave en vertrouwen in de nabijheid van een mens die hij als leider ervaart, maken het voor het paard mogelijk om dit te aanvaarden. Duidelijke lichaanstaal, grenzen en bewuste energetische invloeden maken dat wanneer er maar een beetje spanning of druk heerst ervoor kiest te blijven staan. Uit het contact met de mens in zijn nabijheid leest het paard dat alles veilig is. Ook vanuit het zadel of wanneer we vanaf de bok een paard besturen gaat het over dit contact.
Breng diepe rust en vertrouwen over aan een paard!
spiegelen
Wat kunnen we doen?
Weer heeft het alles te maken met lichaamstaal en energie. Wanneer we dichtbij paarden werken, staan we in de persoonlijke ruimte van het paard. Jouw energie vermengt zich met die van het paard. Het paard voelt feilloos aan welke intentie er heerst en welke energie je bij je draagt. Je lichaamshouding en focus kunnen drukkend, blokkend of wijkend zijn. Ook spierspanning en ademhaling hebben effect op de reacties van het paard. Een paard reageert op alles wat je bent en de informatie die je meebrengt. Dat is spiegelen!
Wanneer het paard onrustig is geeft het geen positief effect het korter vastzetten. Het paard voelt zich alleen nog maar meer gevangen. De behoefte om weg te gaan en ontdekken dat dat niet mogelijk is laaien de stress alleen maar op.
Frame of body is frame of mind. Bij alles wat je doet met een paard is het belangrijk dat jij je bewust bent van je eigen houding en van de houding van je paard. Waar leg jij de druk, of waar haal je juist de druk weg.
Hoe staat het paard erbij? Neutraal, dat betekend recht, of staat het gebogen? Buigt het om je heen, of buigt het paard tegen je in? Maakt het paard plaats voor je en laat het je toe in zijn persoonlijke ruimte of is het tegenovergestelde aan de hand?
Allemaal tekens in lichaamstaal die je wat vertellen over veiligheid en leiderschap en over de mate van stress die het paard op dat moment ervaart. Ook kun je aan de lichaamssignalen zien in hoeverre het paard op je gefocused is.
Wat is er aan de hand? 'wie maakt ruimte voor wie' of 'ben ik en beeld?'.
Om je positie ten opzichte van je paard te verbeteren en daarmee rust, respect en leiderschap in situaties te creëren, kun je jouw plaats bepalen en duidelijke grenzen aangeven. Plaats je paard in een positie waarbij hij je volledig ervaart, zich ontspant en aan je overgeeft. Dit heeft alles te maken met jouw en zijn lichaamstaal.
lichaamstaal op de plaats
Wat leveren deze lessen je op?
- hoe leer ik mijn paard neutraal en ontspannen stilstaan. - hoe creëer ik respect in de persoonlijke ruimte van mijn paard. - hoe breng ik rust en ontspanning over op mijn paard. - hoe leer ik mijn paard vertouwen boven vluchten te stellen. - welke lichaamstaal hanteer ik om mijn doel te bereiken? - hoe kan ik veilig en vertrouwd opstijgen? - welke zones mag ik wel of niet betreden. - welke pushpoints op het paard dienen welk doel? - hoe breng ik mijn paard in diepe ontspanning en gronding? - leren lezen en interpreteren van lichaamssignalen. - poetsen en verzorgen met lichaamstaal en energie. - leren stilstaan vrij in de ruimte.
Benen geven Voor vluchtdieren zijn benen heel belangrijk. Een been afstaan betekent dat een paard niet meer kan vluchten of vechten. Dit is vaak de reden dat een paard het moeilijk vindt om een been te geven. Ook in het gevecht om de hiërarchie, of het beschermen van zichzelf, wordt er in voor- en achterbenen gebeten en met voor- en achterbenen getrapt.
Daarom is het belangrijk dat je paard leert dat het geven van een been niet bedreigend is. Als het vertrouwen groeit, stijgt ook de motivatie om een been op te tillen. Problemen omtrent het optillen van een benen zijn niet alleen een vertrouwenskwestie. De techniek van lichaamstaal en energie dienen ondersteunend te zijn aan de vraag. Een duidelijk stappensysteem van handelingen op dit gebiedt zijn de oplossing.
Hoe pakken we het aan? Deze lessen geven bewustzijn op verschillende niveaus. Bewust inzetten van lichaamstaal de energetische posities. Energetisch gaan we oefenen het paard en jezelf tot rust te brengen. Gronding en magnetiseren, ademhaling en centreren maken onderdeel uit van deze lessen.
Deze training kun je als dagtraining volgen in een klein groepje of als privéles. Je kunt je eigen paard meenemen of met paarden van ons centrum aan dit bewustzijn werken.