Trainings- / Probleem- / Traumatraject

 verloren vertrouwen

 

 

 

 

 

 

ADRENALINE

 

 

 

roofdier / prooidier

 

 

 

ENDORFINE

 


Voor wie en waarom?
Paarden trainen op een voor hen herkenbare wijze is een enorme stap in de richting van partnership met je paard. Wie wil dat nu niet? De paarden willen dat in ieder geval wel!

Problemen in de omgang of bij het rijden vinden bijna altijd hun oorsprong in miscommunicatie op de grond. Hippodroom stapt in de belevingswereld van het paard. En wat blijkt? Grote problemen hebben vaak zeer kleine maar genuanceerde oorzaken. Herkenning en respect hiervoor maakt dat problemen werkbaar en oplosbaar worden.
In het traumatraject raken we de gevoelige snaar aan door herbeleving en acceptatie. In de dagelijkse training leren we jou en je paard hiermee om te gaan.

Overleven
Wanneer het vertrouwen is verloren gegaan en leiderschap wordt ondermijnd, kunnen paarden zeer heftig reageren. Slechte ervaringen met andere paarden, met mensen of omgeveingsfactoren zorgen ervoor dat het paard onbereikbaar is. Schokkende gebeurtenissen kunnen een trauma opleveren. Het paard wil nog maar een ding. Weg uit de levensbedreigende situatie.
Als adrenaline de overhand krijgt, dan ga maar gerust aan de kant staan! Je paard is blind geworden voor alles en iedereen om zich heen en loopt door alles en iedereen heen. Door de ogen van dit prooidier is er maar een mogelijheid om te overleven.
"Vluchten, vechten of zich dood verklaren is de weg naar vrijheid".

Onwetendheid en onkunde worden in dit soort situaties al snel onmacht en agressie. Op dezelfde manier reageren is nu net niet wat je moet doen. Op dat punt win je het nooit van een paard. Misschien lijkt het tijdelijk een oplossing, omdat het wordt overmeesterd of overdonderd. Helaas herkent je paard in je gedrag alle eigenschappen van een roofdier. Hierdoor verlies je het vertrouwen, hierdoor verlies je dus altijd.
Vertrouwen is juist wat een paard in je moet ontwikkelen en hebben in voor hem onveilige situaties. Vertrouwen is niet gebaseerd op angst en agressie. Het paard komt tegenover je te staan i.p.v. naast je. Je wordt zijn vijand in plaats van zijn veilige baken in moeilijke situaties.

De oplossing
Endorfine is de oplossing! Met deze paarden wordt opnieuw contact gemaakt in een voor het paard begrijpelijke taal. Training op fysiek, mentaal, energetisch en emotioneel nivo waarbij Lichaamstaal de brug is in dit contact en om de verbinding te hestellen. Met lichaamstaal kun je je paard raken in de kern, simpelweg doordat het paard in je gedrag ook zichzelf herkend. Hiermee kun je laten zien dat er altijd een bewuste en strerke vertrouwenspartner aan zijn zeide is. In het hele trainingstraject wordt endorfine gestimuleerd en adrenaline vermeden. De mens, niet als roofdier, maar als metgezel waarbij het paard comfort, ontspanning, veiligheid en duidelijheid ervaart.

Aangeven van grenzen, respect voor persoonlijke ruimte, wie maakt ruimte voor wie, wie zet wie in beweging, overgave in ontspanning, ervaren van de veilige ruimte, vluchtreflex omvormen naar ontspanning, voorkomen van angst, agressie en stress, creŽren van vertrouwen leiden tot overgave aan je leiderschap.
Het paard geeft uiteindelijke de leiding aan de mens omdat het in hem de kracht, de oplettendheid en het bewustzijn herkend dat hem kan redden in levensbedreigende situaties. Dit maakt dat het paard zijn lot in je handen legt.

 intensieve training

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fysiek

mentaal


emotioneel


energetisch


spiritueel

 

nieuwe herkenbare werksituatie

 

Wat gaan we doen en hoe gaan we het doen?
Paarden die vanuit deze vraag bij HIPPODROOM komen, worden minimaal 2 maanden intern gestald. Intensive training en het veranderen van de leefomgeving zijn van belang voor een positief verloop van dit behandel- trainingstraject.

Het Paard
Deze training is maatwerk en afgestemd op het specifieke vragen van het paard. Het doorbreken van gewoontegedrag moet verval in het oude systeem voorkomen. Deze paarden worden dagelijks begeleid op fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. De behandeling en training bestaat uit het bieden van comfort, veiligheid en leiderschap middels het 10 stappenplan van HIPPODROOM. De-sensibiliseren, leren ontspannen en stilstaan,energetisch balanceren ( eco-therapie ), het trainingstraject aan de hand, in de hand, los in de round-pen, opbstakeltraining, longeren, aan de dubbele lange lijn en onder het zadel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Mens
De eigenaar wordt in dit traject en deze methode uitgenodigd mee te doen zodat ook hij dit in de toekomst uit kan dragen aan het paard. Samen lessen in het tweede deel van de training is belangrijk! Op deze manier ontstaat er een nieuwe herkenbare werksituatie voor het paard en gaat het paard zijn eigenaar ook anders beleven gebaseerd op vertrouwen en duidelijk leiderschap.

 

 

   


Wat levert deze training jouw en je paard op?
Het specifieke probleem van het paard wordt geanalyseerd en opgelost.
Het paard krijgt meer vertrouwen in zijn omstanders en omgeving.

Het paard krijgt zelfvertrouwen en legt zijn vlucht- en vechtgedrag af.
Het paard wordt handzaam, veilig en gemakkelijker in de omgang.
Problemen worden op het energetische en mentale vlak aangepakt.
Fysieke training zorgt voor dressuurmatige correctie.

De begeleider leert stresssituaties te voorkomen of te hanteren.
De begeleider leert veiligheid te creŽren en te behouden.
De begeleider krijgt inzicht in de oorzaak van het probleem en leert dit te voorkomen.
Het paard geeft zichzelf om zicht te laten leiden en berijden.

Ruiter en paard krijgen een nieuwe intensieve relatie gebaseerd op vertouwen en veiligheid via lichaamstaal en energetisch leiderschap.

 

   
Voor meer informatie, bespreken van de mogelijkheden en de kosten kunt u contact opnemen met info@hippodroom.com
       

copyright: Sylvia van Noye 2009                     constructie team