Aan de hand

   


Verbinden in lichaamstaal en energie.

Leiden van een paard aan de hand.

uitnodigen, samen lopen, begrenzen, halthouden, achterwaarts, wenden, wijken en keren.


afstand en nabijheid

 

Bij training ´aan de hand´, het zogeheten losse leiden, nodig je het paard uit, of drijf je het paard aan met je mee te gaan. Er wordt vóór het paard op de grond gewerkt, aan een lijn van ongeveer een meter.

Leiden aan de hand speelt bij alles wat je met het paard doet. Wanneer je het paard meeneemt van de stal naar de weide leest het paard je continu in jouw beweging en gedrag. Er is sprake van interactie van lichaamstaal en energie, bewust of onbewust.
Leer bij het leiden van een paard je lichaamstaal bewust in te zetten. Je paard leest ook je onbewuste lichaamstaal en neemt deze serieus bedoeld op. Goede bedoelingen kunnen dan een geheel andere boodschap voor het paard zijn. Het kan als aanvallend of negerend worden geinterpreteerd.

Wanneer je onbewust werkt, stuur je aan het hoofd en richt je jezelf op het hoofd bij alles wat je met het paard doet. Het is belangrijk dat je respect toont voor de hoofd en hals zone, de ´no go-zone´van het paard. Zo werken we juist in op het lichaam van het paard en laten het hoofd met rust. De focus ligt bij de interactie op het lijf. Zo gedraag jij je in zijn ogen niet als een roofdier en snapt het paard direct wat je bedoelt.
Het is een hele stap om je van jouw onbewuste roofdiergedrag bewust te worden en dit om te zetten naar vertrouwenswaardig leiderschap. Het paard accepteert de grenzen die worden gesteld.

Bij de training aan de hand wordt gewerkt vanuit afstemming, contact en verbinding op lichaamstaal en beweging. Het accent ligt op ruimte en richting geven aan de flow van het paard.
Met Push - Block - Draw energie, geef je duidelijke grenzen aan en vertel je het paard waar te gaan. Mens en paard ontmoeten elkaar in lichaamstaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

signalen

 

 

Voor wie?
Voor iedereen die met paarden omgaat.
Voor paarden in het algemeen om er vertrouwelijk en respectvol mee te kunnen werken.
Voor paarden die over grenzen gaan, slecht te hanteren zijn.
Voor jonge paarden als essentieel onderdeel van de opvoeding.

Positie
De positie van het paard is ´aan de hand´, achter de persoon.
Het paard leert om je niet voorbij te gaan en de aangegeven grenzen na te leven.
Het leert op met je lichaam gegeven signalen te volgen, stoppen, wijken, wenden en keren. Zo komt afstemming en communicatie tussen mens en paard tot stand.

Persoonlijke ruimte
Alles draait om respect voor grenzen en persoonlijke ruimte. Je kunt een paard niet vroeg genoeg leren dat jij iemand bent om rekening mee te houden. Dat jij hiërarchisch boven het paard staat. Een paard mag natuurlijk nooit over je heen lopen. Respect voor persoonlijke grenzen leer je door lichaamstaal functioneel en bewust in te zetten. Hiermee spreek je het paard in zijn eigen taal en belevingswereld aan. Heel herkenbaar, want zo heeft hij het ook van zjin moeder geleerd.

Fysiek
Het paard hoef je op dit niveau van communicatie niets te leren. Wanneer het natuurlijk en sociaal is opgegroeid, is dit gesprek in beelden voor het paard een vorm van thuiskomen.
Je leert het effect van spierspanning, houding en intentie gaandeweg door te oefeningen. Het paard reageert in het moment op alles wat de mens doet.


 

 

 

 

 

 

aan de hand

 

Mentaal
Een sterke overtuiging, weten waar je mee bezig bent, weten wat paarden beleven, paardsignalen juist kunnen interpreteren, maken de zaak voor jezelf en het paard duidelijk . Op dit niveau herkent het paard jouw overtuiging en kennis, achtergrond en daadkracht. Gegronde zekerheid wordt in iedere vezel van jouw lijf uitgedragen.

Energetisch
Werken met focus en chi. Jouw energie bepaalt waar het paard gaat, of het stopt, of van richting verandert. Jouw energie geeft grenzen aan of biedt juist ruimte. Neem ruimte in of geef ruimte aan de ander. Aandachtsoefeningen en mindfulness maken dat je intentie groeit en je met kracht je lichaamstaal neerzet. 

 

 

 

 

 

Wat levert deze training je op?
- een gehoorzaam en gefocust paard
- afstemming en verbinding met je paard
- veiligheid en respect in contact
- balans en evenwicht in samenwerking
- afstemming op lichaamstaal en energie
- een veilige en duidelijke omgang met je paard
- respect en vertrouwen van je paard
- leiderschap over het leiden van je paard
- bewust communiceren op fysiek, mentaal en energetisch niveau

 

   

Hoe pakken we het aan?
Leiden aan de hand wordt in theorie behandeld en praktijk getraind.
Lopend met het paard wordt veel over leiderschap en respect zichtbaar.
Positie innemen en plaats bepalen, halt houden, leiden en het stappen van wendingen worden geoefend. Wendingen in de uitnodiging en de begrenzing.
In deze oefeningen creëren we contact en interactie met het paard. Gaandeweg wordt de positie van de mens als leider versterkt.

Deze lessen geven bewustzijn en afstemming op verschillende niveaus. Alle communicatieve signalen smelten samen tot een goede relatie met het paard.

 


Deze training kun je als privéles of in kleine groepjes volgen.
Je kunt je eigen paard meenemen of met paarden van ons centrum aan dit bewustzijn werken. Voor tijden en tarieven kun je contact opnemen met
info@hippodroom.com

   

 

       

copyright: Sylvia van Noye 2009                     constructie team